انواع روش های مبارزه با چاقی

انواع روش های مبارزه با چاقی

انواع روش های مبارزه با چاقی

روش های موضعی درمان چاقی های تنه و اندام ها :

برای درمان چاقی موضعی و حذف چربی ها بصورت ناحیه ای، درمان های موضعی متعددی معرفی شده اند.لازم به ذکر است بیمارانی که برای این روش ها مناسب می باشند به قرار زیر هستند:

  1. بیمارانی که BMI < 30 داشته و حداقل به مدت یک سال وزنی ثابت داشته باشند.
  2. بیمارانی که بعد از انجام اعمال جراحی چاقی جهت جلوگیری از چروکیدگی و خط افتادن بدن نیازمند این روشها می باشند..
  3. بیمارانی که علیرغم وزن ایده ال، تجمع غیر طبیعی چربی قهوه ای در باسن یا اندام ها دارند که به هیچ روش غیر مداخله ای نظیر رژیم پاسخ نمی دهند..

تقسیم بندی روش های موضعی درمان چاقی های تنه و اندام ها:

روش های غیر تهاجمی: در این روش ها از دستگاههایی استفاده می شود که از امواج مغناطیسی، رادیو فرکوانسی یا لیزر کم توان جهت ذوب موضعی چربی استفاده می کنند که بر حسب نوع دستگاه و قدرت آن نفوذ متفاوتی در بافت دارند که معتبرترین آنها شامل:

RF :

رادیو فرکوانسی یکی از دستگاههایی است که علاوه بر ذوب چربی به صورت موضعی با نفوذ حدود 3 میلیمتر در بافت زیر جلد باعث کلاژن سازی و لیفت بافت می شود. البته میزان پاسخ دهی رابطه مستقیم با کیفیت دستگاه و کشور سازنده دارد که انواع اروپایی واقعا موثر تر از انواع کره ای یا چینی می باشند.

Cavitation :

این دستگاه با امواج مغناطیسی و رادیو فرکوانسی باعث ایجاد حباب های داخل سلول های چربی می شوند که در نهایت باعث مرگ آنها می شود.این دستگاه با نفوذ حدود 5 میلی لیتر در بافت زیر جلد به عنوان دستگاه تکمیلی با RF بسیار موثر و نتایج خوبی دارد.

Cryo :

دستگاه کرایو از طریق ایجاد سرما موضعی در عمق 3 تا 5 میلیمتر از زیر جلد باعث انجماد سلول های چربی و در نتیجه از بین رفتن آنها می شود.

LPG :

لیپوماساژ پیشرفته یا LPG از طریق قلطک هایی که بافت چربی را تحت ماساژ قرار می دهد، باعث افزایش جریان خون در بافت چربی شده و ذوب شدن آنها بخصوص چربی های قهوه ای را تسریع می کند. در ضمن، این دستگاه وسیله ای بینظیر برای برطرف کردن سلولیت ها و نواحی پوست پرتقالی پوست پرتقالی پوست می باشد و در ضمن به عنوان مکمل بسیار عالی برای سایر دستگاهها می باشد.

روش های تهاجمی تر:

لیپوساکشن:

در این روش ها که از قدیمی ترین و باسابقه ترین روش های خارج کردن چربی از بافت های زیر جلد می باشد. پس از تزریق مایع مخصوص به زیر جلد و نرم کردن چربی ها آنها را بصورت مکانیکی(با حرکات وسیله مخصوص زیر جلد) خورد کرده و خارج می کند. این روش اغلب با بی حسی موضعی انجام می شود ولی در صورت زیاد بودن حجم چربی ممکن است نیاز به بیهوشی عمومی باشد. از معایب این روش، احتمال ایجاد آمبولی چربی می باشد که عارضه ای مرگ بار است.

لیزر لیپولیز:

در این روش مانند لیپوساکشن ابتدا محلول مخصوصی زیر جلد تزریق شده، سپس از طریق وارد کردن پروب لیزر پر توان زیر جلد با اشعه لیزر، چربی ها ذوب و سپس خارج می شوند. از جمله برتری های این روش به لیپوساکشن معمولی، عدم وجود خطر آمبولی چربی و خارج کردن یک دست تر و صاف تر چربی می باشد. از معایب آن، عدم استفاده از چربی خارج شده برای تزریق و زمان بر بودن آن می باشد. این روش نیز با بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی قابل انجام است.

لیپوماتیک:

این روش از نوظهورترین روش های خارج کردن چربی های موضعی می باشد.در این روش نیزابتدا محلول مخصوصی زیر جلد تزریق شده و سپس با حرکت دادن پروبی که با نیروی هوای فشرده، لرزشهایی در جهات مختلف ایجاد می کند، چربی ها را می شکند و از طریق ساکشنی که داخل پروب تعبیه شده، تخلیه می کند و به دلیل قدرت بالا برای تخلیه حجم های بالای چربی مناسب است و پروب این دستگاه مجهز به حسگرهایی است که وقتی به عروق خونی می رسد از حرکت باز می ایستد و به همین دلیل خطر آمبولی چربی در این روش بسیار پایین است.از نقاط ضعف این روش، احتمال ایجاد خونریزی در زیر جلد می باشد که در اغلب موارد ناچیز بوده و در 24 ساعت تا 48 ساعت اول قطع می شود.

Power assisted liposuction - PAL :

در این روش برای شکستن و خورد کردن سلول های چربی از کانولایی استفاده می شود که نوک آن ویبراسیون و لرزش ظریفی دارد، لذا راحت تر داخل بافت چربی حرکت کرده و به جراح این امکان را می دهد که لیپوساکشن دقیق تر و یک دست تری انجام دهد. نقطه ضعف ان سرعت کمتر ونسبت به لیپوماتیک و واترجت می باشد.

Water jet :

در این روش از طریق وارد کردن پروب به داخل بافت چربی و با تزریق آب با فشار بسیار بالا چربی ها را خورد می کند و از طریق ساکشن خارج می کند. این روش هنوز به اندازه کافی تجربه نشده و نتایج آن نسبت به روش های دیگر نامعلوم است و برای آگاهی بیشتر هنوز باید صبر کرد.